24 Disember 2012

Kembali ke Sekolah..

Assalam dan Salam Satu Malaysia..

Macam mana dengan persiapan korang untuk anak-anak yang nak mula bersekolah minggu depan... Alhamdulillah.. Semalam dah siapkan kelengkapan uniform Syahid Ilham.. sedikit eksaited sebab.. baru masuk darjah satu. Kami belikan dia baju kemeja , dua pasang, kasut baru sepasang, stokin baru, beg baru dan tali pinggang baru. Seluar kaki tak belikan sebab... seluar masa dia ke Tabika KEMAS dulu masih elok dan muat. Kena laa ajarkan dia guna selagi boleh sejak kecik-kecik nih.. bukan apa.. tak nak membazir.. baju melayu untuk sekolah agama, ada dua pasang, satu Wak Minah beri, yang sepasang lagi Mama Gimah yang buatkan. tapi apa pon, kitorang ada tempah dua pasang lagi.. bukan apa, kalau kat Johor ni ada sekolah agama, dan kita tak tahu macam mana budak ni jaga baju dia sampai ke petang.

Kalau sebelum ni, Syahid Ilham belajar di Pra Sekolah, dia tak pakai kasut dalam kelas, waktu rehat pon tak ke kantin.. tak ada nak bermain-main di luar kelas, tapi, nanti bila dah darjah satu, waktu rehat mesti laa ke kantin, mesti bermain di luar kelas.. So harap-harap dia dapat jaga kebersihan diri dan jaga diri dari dibuli oleh kawan-kawan yang lebih besar. Maklumlah Syahid Ilham ni kecik orangnya, dia jug tak berapa berani.

Minggu depan, ada sesi pendaftaran untuk sekolah kebangsaan dan sekolah agama. Sesi orientasi untuk sekolah kebangsaan. Dah bagi tau awal-awal kat Bos, 31 Disember nanti nak amik cuti bagi mendaftarkan Syahid Ilham. Hope everything will go smoothly.. Insya Allah..




04 Disember 2012

Proses Beli Rumah

Assalam..


Alhamdulillah.. setelah hampir 6 bulan aku duduk di kampung... ada perkembangan terbaru tentang urusan jual beli rumah kami.. Setakat ini dah dapat consent dari PTG Nusajaya. So sekarang langkah seterusnya memohon pinjaman di Bhgn. Pinjaman Perumahan di Putrajaya. Menurut Peguam yang uruskan jual beli rumah kami ni.. mereka dah majukan ke Putrajaya. so sekarang tinggal tunggu untuk mohon secara online..


Harap2 kami boleh dapat rumah ni sebelum Januari...

Ok laa setakat ni dulu yer.. salam ceria dan kasih sayang....

Program Lawatan Pra Sekolah, Sekolah Kebangsaan Batu 24

Assalammualaikum.. Dan Salam Satu Malaysia..


Hmm.. dah lama tak update citer terkini.. nak kongsi sket laa pengalaman satu hari Lawatan Pra Sekolah

Dalam bas.. memulakan perjalanan



First stop....


berposing dalam bas sementara mendapat kebenaran masuk ke Perpustakaan



Beratur untuk masuk ke Perpustakaan Negeri Johor




Dalam Perpustakaan ada Petrosains..








Abang Uda in action

Gigit jari sebab takut belon tak jadi...

Nak balik dah...


Lepas tu kitorang ke Zoo Johor




Jom makan...

Last stop.. Mc'D Skudai




Dah naik bas untuk pulang...
Budak-budak ni memang la seronok... mak budak pon tumpang laa sekaki... huhuhu... ok laa.. sampai sini dulu...

12 Oktober 2012

Panggilan dari Kawan Lama...

Assalammualaikum, dan Salam 1 Malaysia

Naik bersawang blog nih.. sori ler.. tak berkesempatan untuk update citer... miggu lepas, terima panggilan dari kenalan yang laaaamaaa tak jumpa.. kata nak datang kat tempat kerja...

Memang rindu.. Kisahnye camnih.. pada tahun 2001, aku bekerja dengan bapak dia ni.. masa tuh pun dia masih sekolah lagi.. sekarang ni jumpa-jumpa jer dah kawin dan.. anak pon dah satu.. tapi aku follow jugak kisah dia ni kat FB... orangnya masih sama.. masih modest.. tak berubah dari segi attitude.. tanye pasal adik-adik dia.. aku kenal semua family members dia nih.. even bibik dia pon aku kenal..

Aku ingat lagi, Daniel dan Irfan yang nakal.. akulah yang jemput diorang balik sekolah kalau mak diorang tak sempat ambik.. sekarang nih dah bujang-bujang.. ntah ingat ke tidak diorang kat aku.. si Tewa.. sekarang dah sekolah rendah.. masa aku kerja dulu, belum lahir lagi budak nih..  Si Nazierah dan bertunang.. Alhamdulillah.. aku rindu ka korang semua.. semoga Allah merahmati keluarga ini.. Amin...

20 September 2012

Hobi baru.... Kumpul Novel

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Hmm. menarik tak hobi saya kali ini? Gara-gara membaca novel online, terjebak pula membeli novel secara online.... most of it adalah novel Chenta... best laa jugak.. antara penulisnya Maria Kajiwa, Hanina Abdullah, Julai Esqa. Antara penerbitnya pula Fajar Pakeer, Kaki Novel, Penulisan2U.

Setakat ni aku cuma provide RM50 je untuk membeli novel-novel ni.. since aku masih duduk menumpang kat rumah mertua aku, jadi aku takde tempat yang proper untuk simpan novel-novel ni. aku cuma letak atas almari baju anak aku jer... nanti bila dah pindah rumah sendiri, aku belikan rak khas untuk koleksi novel aku nih.

Rumah yang bakal kami duduk ni ada tiga bilik, so bilik pertama, bilik aku, bilik kedua, bilik Cahed dan Cami.. bilik ketiga aku nak buat bilik belajar & mini library.. hope this dream will realize soon... dah tak larat nak ulang alik Kempas - Ayer Baloi sebenarnya..

Sampai rumah dah malam, masa pun kurang bila dengan Cami.. kesian dia... Aku sampai jer, dialah yang menyambut... Umi...!!!! Okong!! (Ummi.. dukung) kengkadang siap nangis-nangis lagi.. mintak aku dukung.. memang laa anak aku nih drama lebih dan bila dah dukung tuh, tangan dia kat pipi.. diramas pipi aku.. eyam.. eyam... (Geram.. geram.. ) sambil ngetap-ngetap bibir.. konon geram sangat laa tuh. aduuh.. sakit tau.

Hmmh.. melalut laa pulak aku.. tak selari dengan tajuk.. ok laa.. setakat ini dulu, lain kali kita cerita lagi..

Salam Ukhuwah....

21 Jun 2012

Sebulan hidup di Kampung...

Assalam.. dan Salam 1 Malaysia...

Alhamdulillah... diam tak diam hampir dua bulan aku tinggal di kampung.. that means kos minyak keta meningkat dua kali ganda... keletihan dan kepenatan juga bertambah dua kali ganda.. masa yang dikorbankan juga bertambah dua kali ganda... ini bermakna masa aku bersama anak-anak juga semakin sedikit.. kesian si kecik Cami... hanya ada beberapa jam saja untuk bersama aku... kalau Si Abang Syahid Ilham bersama aku jam dari 6 petang, Syahmi Isyraf pula akan bersama aku pada jam 7 malam.. kerana pada jam 7 malam aku baru sampai rumah. Itu pun kalau dia tak tidur... kalau dia tidur, alamat tak jumpa laa dengan aku..

Hmm.. kengkadang hampir terlepas waktu maghrib aku sebab melayan anak2 dulu... lepas tu baru boleh mandi.. then baru boleh solat maghrib.. itu pun terkejar-kejar dan sembunyi-sembunyi.. bukan apa, anak-anak ni kalau aku balik kerja, masing-masing tak boleh hilang kelibat aku.Terutama si Syahmi ni.. mula la dia melalak ,kesian kat bapak mertua aku yang tengah berwirid. So aku kena tangguhkan dulu niat aku nak mandi, pujuk dia atau tak pun aku kena tunggu Suami aku siap solat Maghrib, bagi Syahmi kat dia, baru aku pegi mandi..

Sungguhpun aku penat, letih dan kadangkala 'termengamuk' kat diorang berdua nih.. aku rasa bahagia... kesusahan dan kepenatan aku tanggung hilang... terhibur dengan keletah diorang... anak... anak... kau lah racun.. kaulah penawar.. aku cuba untuk tidak marah-marah... namun begitu, kadangkala aku kalah mengawal emosi bila berdepan dengan anak2 nih.. kesabaran aku boleh goyah bila masing-masing buat perangai.. rasa aku dah jadi 'green monster with red eyes'.. itu yang aku gelar diri aku bila dah mengamuk... tapi tahap maksimum aku marah.. bila aku dah tak bercakap langsung dengan orang yang aku marah. Pada tahap ini.. buatlah apa saja.. aku tak akan layan, tak akan beri respon atau apa saja... 'simply ignore'.. maka tahulah orang yang dimarah.. biasanya Syahid Ilham yang kena silent treatment ni..dan dia dah faham bila aku tak bercakap dengan dia, bila dah berkali-kali aku mintak dia buat sesuatu atau tegah dia buat perkara tak elok, ini sajalah caranya.. dan akhirnya dia akan minta maaf. Masa tu aku terangkan kenapa Ummi dia ni suruh kemas barang-barang dia, atau kenapa Ummi dia ni tak kasi dia pukul adik atau bergurau kasar dengan adik.

Ni satu lagi hal dengan Syahid  Ilham, dia ni kalau bergurau dengan Syahmi, memang laa tak beringat.. kengkadang tu..  main langgar jer adik dia.. dah jatuh la si adik, melalak laa si adik. Bila Syahmi tak puas hati, dia cubit abang dia.. mula laa balas membalas. Memang riuh laa rumah... tapi apa-apa pun.. aku bersyukur kerana Allah memberikan aku ujian ini.. kerana ujian ini aku sekeluarga lebih rapat dan lebih menghargai masa bersama.

Akhir kata, salam penuh kasih sayang....

01 Jun 2012

Buku Baru Untuk Syahid Ilham

Assalam dan Salam Sejahtera...


Buku Matematik

 Inilah buku baru tu... Syahid Ilham suka buat latihan matematik nih... tapi tak berapa minat membaca.. so aku belikanlah dia buku latihan matematik nih. Sebagai galakan untuk dia belajar. Maklumlah sekarang ni kan cuti sekolah.. daripada dia bermain dari siang sampai ke petang, at least dia ada buat latihan kat rumah.. 

Ok, sekarang aku nak citer sket pasal buku nih.. Perbit buku nie Cerdik Publication. Sedikit mengenai penulis, Dr. Saayah Abu, bertugas sebagai pensyarah di Institut Perguruan Guru Malaysia, Kampus Pendidikan Islam, Bangi, Selangor. Bidang pengkhususan beliau adalah Pendidikan Awal kanak-kanak.

Ini adalah antara kandungan yang terdapat dalam buku nih..







Dalam dia banyak gambar berwarna warni.. aku yang tengok pon rasa seronok.. harap-harap Syahid pon seronok nak buat latihan nih..

Setakat ini dulu... Salam penuh kasih sayang...

30 Mei 2012

Novel Sutera Bidadari Dah Sampai...

Assalam dan salam 1 Malaysia...

Alhamdulillah....  aku dah terima Novel Sutera Bidadari... sesiapa yang mengikuti kisah Laksamana Sunan, ini adalah kesinambungan dari kisah Cinta Sufi karya Ramli Awang Murshid... Mula-mula aku buka novel ni tak perasan ada autograf kat first page tu.. ye laa.. eksaited nak baca kisah.. terus la buka n baca.. tak tengok2 pon first page tu...

Then bila kali kedua aku buka novel ni,  terselak la page pertama... alamak... ada autograf laa... bestnyer... terima kasih laa kepada Encik Ramli Awang Murshid sebab sudi tandatangan novel untuk saya.. terima kasih kepada Encik Feroz, beliaulah  yang memproses pembelian novel ni melalui KELABRAM. Kalau korang nak novel yang berautograf boleh la pesan kat sini. Sekarang ni aku nak menikmati kisah Laksamana Sunan dan sahabat2nya.. Selamat membaca....

Salam kasih sayang..... ^___^ 

29 Mei 2012

Kamera Baru....

Assalam.. nak bagitau aku baru beli kamera baru... sebab dah terhilangkan kamera yang lama..
Brand: Olympus
Model:VG-140
Warna: Biru

Ini hasil percubaan kamera baru....





First gambar diambil waktu malam


Gambar diambil waktu siang...




Amik gambar ni dalam kereta..

Gambar dalam gelap.. guna flash

Ni gambar masa siang...

Gambar waktu pagi.. on the way gi kerja



Gambar yang dua ni masa diambil dalam Dewan

Salam ceria semua..

23 Mei 2012

Beli Rumah...... Hikmah Disebalik Ujian

Alhamdulillah.... Inilah hikmah kitorang kena 'halau' dari rumah sewa ari tuh.. walaupun lambat, tapi kami bakal memiliki rumah sendiri tak lama lagi... Insya Allah... doakan semuanya berjalan lancar yer...

Kalau kitorang tak dihalau ari tuh, mungkin sampai sekarang ni pun kami belum buat perancangan untuk membeli rumah. Tapi apabila dapat tahu tuan rumah nak rumah dia balik, kitorang mula plan cari rumah untuk disewa. Tapi memandangkan sewa agak mahal, kitorang buat keputusan cari rumah untuk  di beli. Walau lebih mahal, tapi at least, rumah tu akan jadi milik kami akhirnya. Begitu tersusunnya perancangan Allah untuk kami sekeluarga.

Sekarang ni tengah adjust dengan masa dan jarak perjalanan ke tempat kerja yang agak jauh jika dibandingkan dengan dulu masa duduk kat Pekan Nanas. Tapi ini semua bersifat sementara.... Insya Allah.. kami akan berusaha untuk bertahan dan bersabar dengan ujian ini.

Bukan senang nak senang... dan bukan senang nak dapat benda yang baik.. semua ada ujiannya.. bila dah diuji.. dan akhirnya dapat apa yang dikehendaki.. rasa kepuasan tu tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Segala kepayahan dan kesukaran rasa terbayar dengan hasil yang diperoleh.

Salam penuh kasih sayang.....

09 Mei 2012

Balik Kampung....

Assalam dan Salam 1 Malaysia...

Tengok tajuk pon macam biasa laa kan.. balik kampung... tapi bagi aku, balik kampung dengan barang2 satu lori bukan laa balik kampung yang biasa..  ceritanye camni...

Ari Jumaat yang lepas, aku dikejutkan dengan panggilan dari Abang... dia kata tuan rumah marah-marah nak kitorang keluar dari rumah yang kitorang sewa... aku terkejut sebab setahu aku, tuan rumah tu cakap dia bagi kitorang masa sampai ujung bulan lima ni.. Ini baru  4 aribulan.. Kalau ikut plan, petang tu kitorang memang nak jumpa tuan rumah.. nak mintak extend lagi samapai bulan enam.. Tapi belum sempat jumpa tuan rumah, dia dah datang marah-marah. Kalau ikutkan deposit kami.. memang dah tamat tempoh.. tapi tak wajarlah dia buat kitorang macam nih.. sedih pon ada jugak.. tak boleh ke tanye elok2... bila nak keluar ke.. dah dapat rumah ke belum...  ini main redah jer... nasib baik Abang dapat lori petang tu jugak... lepas maghrib, kami mula isi barang ke lori..  jenjiran pon terperanjat. Diorang cakap tak tau pon nak pindah.. aku pon jawab.... saya pon tak tau saya nak pindah. Paking-packing.. sampai clear rumah tu.. malam tu dalam pukul 10 malam kitorang sampai kampung dengan barang-barang yang satu lori... Pagi Sabtu tuh, aku ngan Abang pegi semula ke rumah sewa amik balik tikar getah kitorang.. bersihkan lebih kurang.. pastu baru balik kampung semula.

Ari Sabtu dan Ahad, kitorang kemas barang kat umah kampung plak... letih woo.... sampai demam-demam badan nih. Susun semula perabot kat umah kampung Abang. Bukan tak nak balik kampung aku, cumanye tak nak nyusahkan mak. Mak aku tu bukanlah sihat sangat.. kang tekejut dia.. makin teruk sakit dia. Kalau aku kat kampung Abang, at least ada orang jaga Syahmi. Sekarang ni Syahid Ilham kena bangun awal.. seawal 6.00 pagi.. kesian pon ada jugak.. tapi masa ni laa nak ajar anak idup susah. Bila dapat kesenangan kelak, harap-harap dia akan hargai kesenangan tu.

Sekarang nih aku berulang dari Ayer Baloi ke Kempas setiap pagi.. letih laa jugak.. hampir dua jam perjalanan. Semalam aku kena demam.. tak larat nak angkat kepala nih.. semua sendi-sendi ni sakit, macam kena chikungunya semula. telan panadol 2 biji.. alhamdulillah.. lega laa sket... cuma kepala nih masih rasa berat.

Walaupun perkara ni terjadi.. aku bersyukur Allah beri aku kelapangan dan rasa tenang. Tak tension.. Tak tertekan. Alhamdulillah... famili Abang pon terima kami dengan tangan terbuka.. Bapak pon suka sebenarnya kitorang balik kampung. Ada cucu yang boleh diajak gurau. Tapi kitorang tak lama kat kampung... paling lama pon dalam tempoh 2 bulan. Sementara urusan pembelian dan ubahsuai rumah kami selesai.

Semoga kami tetap tabah menghadapi ujian ini.. Insya Allah..

09 April 2012

Bakal Berpindah Lagi...

Assalam... Salam 1 Malaysia...

Nak citer dari mana yer.. Ok la... pada penghujung Mac yang lalu, Abah Syahid telah berjumpa dengan tuan rumah untuk membayar sewa seperti biasa. Tapi.. bila dia balik dari bayar sewa... dia kata ada berita buruk.. aku pun tertanya-tanya apa beritanya? Rupa-rupanya tuan rumah nakkan rumahnya semula.. kami diberi tempoh hingga bulan lima... hhmmmh.. nak buat camne.. terima jer laa..

Kami mula bertanya-tanya pada jenjiran kami kalau-kalau ada lagi rumah kosong yang hendak disewakan... atau yang hendak menjual.. kami sanggup membeli. Langkah terakhir.. mohon kuarters.. dan borang kuarters telah dihantar ke Pengurusan Kompleks KDN.. Aku diberitahu, kuarters dah penuh.. so permohonan aku dalam 'waiting list'. Sampai sekarang tengah tunggu keputusan dari Pengurusan Kompleks KDN. Kalau tak dapat nak buat camno... terima jer laa... Kalau dapat, alhamdulillah..

Hari Jumaat yang lepas, kawan Abah Syahid ada call, dia kata biras dia nak jual rumah sebab ada masalah dengan bank, kebetulan rumah yang hendak dijual tu dalam taman yang sama... dan Abah Syahid ada jumpa dengan tuan rumah.. namun belum ada kata putus.. kalau ikut kelayakan aku, boleh kot beli rumah tu.. tapi apa-apa pon, kena laa jugak tengok rumah tu.. katanya dah diubahsuai so harganya mungkin lebih tinggi  takpe la.. yang penting tak terlalu tinggi dan membebankan kami... harap2 masih boleh dirunding.. So sekarang ada dua option, satu, beli rumah, yang kedua duduk kat kuarters.. hmmmh.. masih belum ada kata putus lagi...

Eksaited ada, sedih pon ada.. eksaited sebab nak pindah rumah baru, sedih sebab kena tinggalkan jenjiran yang baik hati dan aku dah anggap macam sedara sendiri...

hmm k lah.. Semoga aku dan keluarga dapat menggharungi ujian ni.. Insya Allah.. Salam ceria dan kasih sayang...

02 April 2012

Makan Malam....

Assalam dan salam 1 Malaysia...

Ini la hidangan makan malam yang dapat aku sediakan.... menu malam ini..


Sambal Tumis Udang

Tumis air Sawi Jepun Ngan Cendawan

Cendawan goreng
Selamat menjamu selera......

Ummi dan Abah..

Daisypath

Syahid Ilham

Lilypie Kids Birthday tickers

Syahmi Isyraf

div style="margin-auto;text-align:center">Daisypath Happy Birthday tickers

Syamil Irsyad

Lilypie Kids Birthday tickers