21 Jun 2012

Sebulan hidup di Kampung...

Assalam.. dan Salam 1 Malaysia...

Alhamdulillah... diam tak diam hampir dua bulan aku tinggal di kampung.. that means kos minyak keta meningkat dua kali ganda... keletihan dan kepenatan juga bertambah dua kali ganda.. masa yang dikorbankan juga bertambah dua kali ganda... ini bermakna masa aku bersama anak-anak juga semakin sedikit.. kesian si kecik Cami... hanya ada beberapa jam saja untuk bersama aku... kalau Si Abang Syahid Ilham bersama aku jam dari 6 petang, Syahmi Isyraf pula akan bersama aku pada jam 7 malam.. kerana pada jam 7 malam aku baru sampai rumah. Itu pun kalau dia tak tidur... kalau dia tidur, alamat tak jumpa laa dengan aku..

Hmm.. kengkadang hampir terlepas waktu maghrib aku sebab melayan anak2 dulu... lepas tu baru boleh mandi.. then baru boleh solat maghrib.. itu pun terkejar-kejar dan sembunyi-sembunyi.. bukan apa, anak-anak ni kalau aku balik kerja, masing-masing tak boleh hilang kelibat aku.Terutama si Syahmi ni.. mula la dia melalak ,kesian kat bapak mertua aku yang tengah berwirid. So aku kena tangguhkan dulu niat aku nak mandi, pujuk dia atau tak pun aku kena tunggu Suami aku siap solat Maghrib, bagi Syahmi kat dia, baru aku pegi mandi..

Sungguhpun aku penat, letih dan kadangkala 'termengamuk' kat diorang berdua nih.. aku rasa bahagia... kesusahan dan kepenatan aku tanggung hilang... terhibur dengan keletah diorang... anak... anak... kau lah racun.. kaulah penawar.. aku cuba untuk tidak marah-marah... namun begitu, kadangkala aku kalah mengawal emosi bila berdepan dengan anak2 nih.. kesabaran aku boleh goyah bila masing-masing buat perangai.. rasa aku dah jadi 'green monster with red eyes'.. itu yang aku gelar diri aku bila dah mengamuk... tapi tahap maksimum aku marah.. bila aku dah tak bercakap langsung dengan orang yang aku marah. Pada tahap ini.. buatlah apa saja.. aku tak akan layan, tak akan beri respon atau apa saja... 'simply ignore'.. maka tahulah orang yang dimarah.. biasanya Syahid Ilham yang kena silent treatment ni..dan dia dah faham bila aku tak bercakap dengan dia, bila dah berkali-kali aku mintak dia buat sesuatu atau tegah dia buat perkara tak elok, ini sajalah caranya.. dan akhirnya dia akan minta maaf. Masa tu aku terangkan kenapa Ummi dia ni suruh kemas barang-barang dia, atau kenapa Ummi dia ni tak kasi dia pukul adik atau bergurau kasar dengan adik.

Ni satu lagi hal dengan Syahid  Ilham, dia ni kalau bergurau dengan Syahmi, memang laa tak beringat.. kengkadang tu..  main langgar jer adik dia.. dah jatuh la si adik, melalak laa si adik. Bila Syahmi tak puas hati, dia cubit abang dia.. mula laa balas membalas. Memang riuh laa rumah... tapi apa-apa pun.. aku bersyukur kerana Allah memberikan aku ujian ini.. kerana ujian ini aku sekeluarga lebih rapat dan lebih menghargai masa bersama.

Akhir kata, salam penuh kasih sayang....

01 Jun 2012

Buku Baru Untuk Syahid Ilham

Assalam dan Salam Sejahtera...


Buku Matematik

 Inilah buku baru tu... Syahid Ilham suka buat latihan matematik nih... tapi tak berapa minat membaca.. so aku belikanlah dia buku latihan matematik nih. Sebagai galakan untuk dia belajar. Maklumlah sekarang ni kan cuti sekolah.. daripada dia bermain dari siang sampai ke petang, at least dia ada buat latihan kat rumah.. 

Ok, sekarang aku nak citer sket pasal buku nih.. Perbit buku nie Cerdik Publication. Sedikit mengenai penulis, Dr. Saayah Abu, bertugas sebagai pensyarah di Institut Perguruan Guru Malaysia, Kampus Pendidikan Islam, Bangi, Selangor. Bidang pengkhususan beliau adalah Pendidikan Awal kanak-kanak.

Ini adalah antara kandungan yang terdapat dalam buku nih..







Dalam dia banyak gambar berwarna warni.. aku yang tengok pon rasa seronok.. harap-harap Syahid pon seronok nak buat latihan nih..

Setakat ini dulu... Salam penuh kasih sayang...

Ummi dan Abah..

Daisypath

Syahid Ilham

Lilypie Kids Birthday tickers

Syahmi Isyraf

div style="margin-auto;text-align:center">Daisypath Happy Birthday tickers

Syamil Irsyad

Lilypie Kids Birthday tickers