20 Oktober 2010

Dugaan Datang lagi..

Salam satu Malayisa...

Memang Allah sayangkan aku.. kalau tak takkan la Dia uji aku lagi. Sebenarnya Dia sedang menguji kami sekeluarga. Abang Sayang aku out of job lagi.. ntah laa dah berapa kali tukar kerja tak da satu pun yang kekal.. Apa yang aku mampu lakukan hanyalah bersabar dan berdoa. Simpanan pun makin tipis nih.. hmmh. Apa nak buat ni??

Hari Isnin lepas dia ada cuba mintak keja kat kilang kotak kat Batu 34, jumpa laa Abang dia, Supervisor kat kilang tuh.. Boleh laa pulak Abang dia cakap " Ko tak yah masuk dulu laa.. ko kerja kan dulu kebun kelapa sawit Yai.. pastuh baru masuk sini k.." Aku macam hangin jer bila dengar citer dia.

Apa lagi.. aku pon teremosi laaa.. tinggi terus suara aku. Aku bebel-bebel..... Lepas tu dia cakap lagi.. Abang dia nak kasi Rm2.00 untuk broning satu pokok kelapa.. Then aku tanya balik.. bila dia nak bayar? Bukannya apa, aku takut Abang dia amik kesempatan jer.. bukan boleh percaya diorang nih (hati dah kena hasut setan).. hai.. ntah laaa

So.. Abang Sayang aku yang innocent tuh pon follow jer laa apa yang Abang dia suruh. Aku dah tak tau nak cakap apa dah... (marah tahap gaban) So aku diam jer(tapi buat keje hempas-hempas barang) bukan apa kalau aku ikutkan rasa marah aku nih.. habis sume barang kat umah.Aku tanya lagi bila ak stat keja kilang tuh? Dia kata bila keja dia kat kebun tu siap, dia baru masuk keja kilang.. Dan semalam dengan rasminya dia bekerja dengan Abang dia dulu. o semalam mood aku down sket.. kerja-kerja jugak.. tapi fikiran aku melayang kat umah. Betapa seriusnya masalah ni sampai terbawa-bawa kat opis pulak..isk..isk..isk..

Hari ni mood aku dah ok sket. Malam tadi pon aku tengok dia bukan main lena tido.. Penat agaknya.. Takpe laa asalkan ada kerja.. Aku nih bukanlah nak berkira sangat.. time aku ada duit aku tak kisah.. tapi yang jadi masalahnya sekarang ni poket pon dah kering.. Cukup-cukup jer sampai 25 ari bulan ni..

Ya Allah.. Berilah aku kekuatan mengharungi ujianmu..

08 Oktober 2010

Jamuan Hari Raya di JKKP Negeri Johor




Assalammualaikum Dan Salam Satu Malaysia....
Hari ni hari Jumaat.. Penghulu segala hari dan juga hari terakhir dalam bulan Syawal, namun demikian ada lagi yang sempat buat rumah terbuka atau jamuan hari raya. Bagus sebenarnya rumh terbuka ni.. dapat mempereratkan lagi silaturrahim sesama kita.

Aku pun baru lepas menghadiri Jamuan Hari Raya Jabatan Keselamatan Dan Kesihatan Pekerja (JKKP) hanya beberapa tingkat dari opis aku jer... manyaknye makanan.. ada nasi jagung, lemang, ketupat, burasak, lepat luwi, sate, kuah kacang, masak lodeh, the list goes on ok.. Tapi memandangkan kapasiti perut ni tak besar.. maka aku amik mana yang berkenan dihati jer..

Sori tiada gambar untuk di'up'kan.. kamera masih kat kedai..

06 Oktober 2010

Laguku untuk mu...

Salam Satu Malaysia..

Hari ni tak nak tulis banyak-banyak... So amati dan hayati lirik lagu ini.

Baik-Baik Sayang - Kumpulan Wali

Aku Tak Ingin
Kau Menangis Bersedih
Sudahi Air Mata Darimu
Yang aku Ingin Arti Hadir Diriku
‘kan Menghapus Dukamu Sayang

Karena Bagiku Kau Kehormatanku
Dengarkan Dengarkan Aku

Hanya Satu Pintaku
Untukmu dan Hidupku
Baik Baik Sayang Ada aku Untukmu
Hanya Satu Pintaku Disiang dan Malammu
Baik Baik Sayang Karna aku Untukmu

Semua Keinginan Akan aku Lakukan
Sekuat Semampuku Sayang
Karena Bagiku Kau Kehormatanku
Dengarkan Dengarkan Aku

05 Oktober 2010

Cerita... Ceriti..

Assalammualaikum.... Dan Salam Satu Malaysia,


Dah lama sebenornya nak updatekan blog ni.. tapi tak bersempatan. So terkini, Semalam aku baru balik dari Kursus Pengenalan Asas dan Keselamatan ICT selama seminggu... kesian kat Syahmi, kecik-kecik lagi dah kena tinggal. Tapi nak buat camne.. dah kena pegi jugak dan demi tugas aku terpaksa korbankan masa bersama keluarga.

Dari hari pertama aku berkursus sehingga hari ni, Syahmi tak menyusu badan lagi.. Bapak mertua aku terpaksa 'sapeh' Syahmi sebab mereka sukar untuk 'menghandle' Syahmi yang tidak mahu minum susu tepung dan sukar untuk tido kerana Syahmi mengempeng semasa ketiadaan aku. Aku rasa susu aku semakin susut pengeluarannya. So mungkin setakat ini sahaja la aku BFkan Syahmi.. Dapat juga 6 bulan... kalau nak dibandingkan Syahid dulu, cuma dapat 4 bulan jer... Maybe anak seterusnya nti aku dapat BF sampai umur 2 tahun.. Ini cita-cita aku.. Kalau diizinkan tuhan.. Insya Allah.


Nota:
Sapeh - Buatkan anak tak ingat kat ibu dia, atau merapatkan semula perhubungan ibu dan anak.
Tak ingat ni.. bukan la tak ingat langsung... cuma memudahkan urusan orang yang menjaga anak.. Nanti la kalau ada kesempatan lagi, aku akan buat entry pasal Sapeh ni.. kene tanye expert dulu..

Ummi dan Abah..

Daisypath

Syahid Ilham

Lilypie Kids Birthday tickers

Syahmi Isyraf

div style="margin-auto;text-align:center">Daisypath Happy Birthday tickers

Syamil Irsyad

Lilypie Kids Birthday tickers