31 Disember 2010

Syahid Cuti Mengaji...

Tengok tajuk lat atas tu pon mesti ada sebab kan kenape Syahid cuti ari nih??

Sebenornya anak bujang aku tu demam ari nih.. wong jowo ngomong meriang.. ora kepenak awa'e.. Belom sempat aku suruh amik buku Iqra tu.. dia dah tido...!!? Cian anak Ummi.. demam yer... nasib baik Ibu (Pengasuh dia) dah beri obat tadi.
Si Cami pulak dah ok.. Ubat demam dah takyah beri.. cuma kene standby obat batuk jer. Maghrib tadi dia batuk-batuk jugak laa tapi aku bagi air jarang jer...

Alhamdulillah.. tak batuk lagi dah lepas tuh..

Ni nak citer sket lagi.. minggu depan ni Syahid dah masuk sekolah... Tadika jer.. dah lima tahun umo dia.. macam sekejap je dah lima tahun anak aku.. Boleh ke idak ditinggal kat sekolah tu. Bukan apa.. aku takut dia nangis jer.. dia ni gembeng lain macam sket..

28 Disember 2010

Syahid Belajar IQRA'

Hari ni hari kedua Syahid belajar Iqra'.. Alhamdulillah..dia dapat ingat semula apa yang diajar semalm.. cuma kengkadang tu macam tak kompiden sangat sebut ba.. tadi belajar sebutan ta.

Mula-mula dia kompius gak nengok huruf ta..tapi bila ditunjukkan perbezaan dengan huruf ba dan ta.. dia mula paham.

Baru dua kali ulang... dia dah bosan.. "Mi.. Ayed penat laa..." Aku paham siang tadi dia tak tido laa tuh. So aku suruh dia berenti je..tak per baru pengenalan.. esok cuba lagi..hmmh.. nampaknye kena stop stakat ni dulu.. Si Cilik dah start mengganas.....See yaaa...

Dah Dapat Laptop dan Broadband

Salam 1 Malaysia.....

Alhamdulillah... lepas nih boleh laa updatekan blog ni lebih kerap memandangkan dah boleh ber'online' dari rumah.. tapi ini semua bergantung pada keadaan. Kalau anak-anak dah tido dan tak terlalu penat, maka boleh la meneruskan aktiviti ini..

Sebenornya.. laptop tu dah dapat hampir tiga minggu.. tapi broadband tu baru minggu lepas. Itu pun ehsan Abang Adir.. sebab dia nak guna streamix kat kampung memandangkan line tak ada coverage kat kampung. Mula-mula aku nak amik bawah dia, last-last dia kasi aku guna pas tuh.. bayar je kat dia. Ni masih dalam percubaan. Dia kata cuba dulu.. kalau ok boleh teruskan. So setakat nih macam ok jer. Agak slow sebab kuota dah penuh. Tapi apa-apapun aku excited laaa..

Gambar laptop aku tu, ntilah aku upkan.. Ok... Senyum sokmo... tapi jangan senyum sorang-sorang lama-lama k.

27 Disember 2010

Tombo Ati

Hayati video ini...



Aku suka lirik lagu ni yang menggunakan bahasa Jawa.. selain dari itu.. ia juga mengingatkan kita bahawa dengan mengingati Allah.. Hati akan menjadi tenang..

22 Disember 2010

Majlis di Rumah Mak Long Abang Sayang

Salam Satu Malaysia...

Pada 12 Disember 2010 yang lalu.. Pak Long Cik Abang Sayang telah mengadakan Majlis Kenduri Walimatul Urus anak lelakinya.. Latip.. Itu nama gelarannya.. nama sebenornya Fadli.. ni ada beberapa keping gambo sekitar majlis hari tu untuk tatapan...



Semoga berkekalan dan berbahagia hingga ke Syurga... Amin...


Ni sume orang kuat majlis... tak ada orang-orang nih.. tak masak laa nasik kenduri.. ni Kak Nor a.k.a Mak Nyok and The Crew...(Dari kiri: Kak Nor, Abang Sayang, Abang Jemi, Abang Hamid dan yang berbaju purple tu Kak gimah)



Cami and cousins...


Ni apa hal pulak.. masuk kotak ni.. nak dieksport ke mana pulak budak ni Bang oi..


Ni anak bujang aku... amacam.. ada gaya orang rewang tak??

Aku balik awal sket ari tu coz nak anta anak sedara Abang, Sapik ke J.B..

On the way ke J.B.


Alaaa.. Cian anak Ummi.. penat rewang ke penat main nih???
Kitorang sampai umah dalam pukul 8.30 malam... Letih Mak Cik..

Ummi dan Abah..

Daisypath

Syahid Ilham

Lilypie Kids Birthday tickers

Syahmi Isyraf

div style="margin-auto;text-align:center">Daisypath Happy Birthday tickers

Syamil Irsyad

Lilypie Kids Birthday tickers