30 Mei 2012

Novel Sutera Bidadari Dah Sampai...

Assalam dan salam 1 Malaysia...

Alhamdulillah....  aku dah terima Novel Sutera Bidadari... sesiapa yang mengikuti kisah Laksamana Sunan, ini adalah kesinambungan dari kisah Cinta Sufi karya Ramli Awang Murshid... Mula-mula aku buka novel ni tak perasan ada autograf kat first page tu.. ye laa.. eksaited nak baca kisah.. terus la buka n baca.. tak tengok2 pon first page tu...

Then bila kali kedua aku buka novel ni,  terselak la page pertama... alamak... ada autograf laa... bestnyer... terima kasih laa kepada Encik Ramli Awang Murshid sebab sudi tandatangan novel untuk saya.. terima kasih kepada Encik Feroz, beliaulah  yang memproses pembelian novel ni melalui KELABRAM. Kalau korang nak novel yang berautograf boleh la pesan kat sini. Sekarang ni aku nak menikmati kisah Laksamana Sunan dan sahabat2nya.. Selamat membaca....

Salam kasih sayang..... ^___^ 

29 Mei 2012

Kamera Baru....

Assalam.. nak bagitau aku baru beli kamera baru... sebab dah terhilangkan kamera yang lama..
Brand: Olympus
Model:VG-140
Warna: Biru

Ini hasil percubaan kamera baru....





First gambar diambil waktu malam


Gambar diambil waktu siang...




Amik gambar ni dalam kereta..

Gambar dalam gelap.. guna flash

Ni gambar masa siang...

Gambar waktu pagi.. on the way gi kerja



Gambar yang dua ni masa diambil dalam Dewan

Salam ceria semua..

23 Mei 2012

Beli Rumah...... Hikmah Disebalik Ujian

Alhamdulillah.... Inilah hikmah kitorang kena 'halau' dari rumah sewa ari tuh.. walaupun lambat, tapi kami bakal memiliki rumah sendiri tak lama lagi... Insya Allah... doakan semuanya berjalan lancar yer...

Kalau kitorang tak dihalau ari tuh, mungkin sampai sekarang ni pun kami belum buat perancangan untuk membeli rumah. Tapi apabila dapat tahu tuan rumah nak rumah dia balik, kitorang mula plan cari rumah untuk disewa. Tapi memandangkan sewa agak mahal, kitorang buat keputusan cari rumah untuk  di beli. Walau lebih mahal, tapi at least, rumah tu akan jadi milik kami akhirnya. Begitu tersusunnya perancangan Allah untuk kami sekeluarga.

Sekarang ni tengah adjust dengan masa dan jarak perjalanan ke tempat kerja yang agak jauh jika dibandingkan dengan dulu masa duduk kat Pekan Nanas. Tapi ini semua bersifat sementara.... Insya Allah.. kami akan berusaha untuk bertahan dan bersabar dengan ujian ini.

Bukan senang nak senang... dan bukan senang nak dapat benda yang baik.. semua ada ujiannya.. bila dah diuji.. dan akhirnya dapat apa yang dikehendaki.. rasa kepuasan tu tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Segala kepayahan dan kesukaran rasa terbayar dengan hasil yang diperoleh.

Salam penuh kasih sayang.....

09 Mei 2012

Balik Kampung....

Assalam dan Salam 1 Malaysia...

Tengok tajuk pon macam biasa laa kan.. balik kampung... tapi bagi aku, balik kampung dengan barang2 satu lori bukan laa balik kampung yang biasa..  ceritanye camni...

Ari Jumaat yang lepas, aku dikejutkan dengan panggilan dari Abang... dia kata tuan rumah marah-marah nak kitorang keluar dari rumah yang kitorang sewa... aku terkejut sebab setahu aku, tuan rumah tu cakap dia bagi kitorang masa sampai ujung bulan lima ni.. Ini baru  4 aribulan.. Kalau ikut plan, petang tu kitorang memang nak jumpa tuan rumah.. nak mintak extend lagi samapai bulan enam.. Tapi belum sempat jumpa tuan rumah, dia dah datang marah-marah. Kalau ikutkan deposit kami.. memang dah tamat tempoh.. tapi tak wajarlah dia buat kitorang macam nih.. sedih pon ada jugak.. tak boleh ke tanye elok2... bila nak keluar ke.. dah dapat rumah ke belum...  ini main redah jer... nasib baik Abang dapat lori petang tu jugak... lepas maghrib, kami mula isi barang ke lori..  jenjiran pon terperanjat. Diorang cakap tak tau pon nak pindah.. aku pon jawab.... saya pon tak tau saya nak pindah. Paking-packing.. sampai clear rumah tu.. malam tu dalam pukul 10 malam kitorang sampai kampung dengan barang-barang yang satu lori... Pagi Sabtu tuh, aku ngan Abang pegi semula ke rumah sewa amik balik tikar getah kitorang.. bersihkan lebih kurang.. pastu baru balik kampung semula.

Ari Sabtu dan Ahad, kitorang kemas barang kat umah kampung plak... letih woo.... sampai demam-demam badan nih. Susun semula perabot kat umah kampung Abang. Bukan tak nak balik kampung aku, cumanye tak nak nyusahkan mak. Mak aku tu bukanlah sihat sangat.. kang tekejut dia.. makin teruk sakit dia. Kalau aku kat kampung Abang, at least ada orang jaga Syahmi. Sekarang ni Syahid Ilham kena bangun awal.. seawal 6.00 pagi.. kesian pon ada jugak.. tapi masa ni laa nak ajar anak idup susah. Bila dapat kesenangan kelak, harap-harap dia akan hargai kesenangan tu.

Sekarang nih aku berulang dari Ayer Baloi ke Kempas setiap pagi.. letih laa jugak.. hampir dua jam perjalanan. Semalam aku kena demam.. tak larat nak angkat kepala nih.. semua sendi-sendi ni sakit, macam kena chikungunya semula. telan panadol 2 biji.. alhamdulillah.. lega laa sket... cuma kepala nih masih rasa berat.

Walaupun perkara ni terjadi.. aku bersyukur Allah beri aku kelapangan dan rasa tenang. Tak tension.. Tak tertekan. Alhamdulillah... famili Abang pon terima kami dengan tangan terbuka.. Bapak pon suka sebenarnya kitorang balik kampung. Ada cucu yang boleh diajak gurau. Tapi kitorang tak lama kat kampung... paling lama pon dalam tempoh 2 bulan. Sementara urusan pembelian dan ubahsuai rumah kami selesai.

Semoga kami tetap tabah menghadapi ujian ini.. Insya Allah..

Ummi dan Abah..

Daisypath

Syahid Ilham

Lilypie Kids Birthday tickers

Syahmi Isyraf

div style="margin-auto;text-align:center">Daisypath Happy Birthday tickers

Syamil Irsyad

Lilypie Kids Birthday tickers