20 Oktober 2010

Dugaan Datang lagi..

Salam satu Malayisa...

Memang Allah sayangkan aku.. kalau tak takkan la Dia uji aku lagi. Sebenarnya Dia sedang menguji kami sekeluarga. Abang Sayang aku out of job lagi.. ntah laa dah berapa kali tukar kerja tak da satu pun yang kekal.. Apa yang aku mampu lakukan hanyalah bersabar dan berdoa. Simpanan pun makin tipis nih.. hmmh. Apa nak buat ni??

Hari Isnin lepas dia ada cuba mintak keja kat kilang kotak kat Batu 34, jumpa laa Abang dia, Supervisor kat kilang tuh.. Boleh laa pulak Abang dia cakap " Ko tak yah masuk dulu laa.. ko kerja kan dulu kebun kelapa sawit Yai.. pastuh baru masuk sini k.." Aku macam hangin jer bila dengar citer dia.

Apa lagi.. aku pon teremosi laaa.. tinggi terus suara aku. Aku bebel-bebel..... Lepas tu dia cakap lagi.. Abang dia nak kasi Rm2.00 untuk broning satu pokok kelapa.. Then aku tanya balik.. bila dia nak bayar? Bukannya apa, aku takut Abang dia amik kesempatan jer.. bukan boleh percaya diorang nih (hati dah kena hasut setan).. hai.. ntah laaa

So.. Abang Sayang aku yang innocent tuh pon follow jer laa apa yang Abang dia suruh. Aku dah tak tau nak cakap apa dah... (marah tahap gaban) So aku diam jer(tapi buat keje hempas-hempas barang) bukan apa kalau aku ikutkan rasa marah aku nih.. habis sume barang kat umah.Aku tanya lagi bila ak stat keja kilang tuh? Dia kata bila keja dia kat kebun tu siap, dia baru masuk keja kilang.. Dan semalam dengan rasminya dia bekerja dengan Abang dia dulu. o semalam mood aku down sket.. kerja-kerja jugak.. tapi fikiran aku melayang kat umah. Betapa seriusnya masalah ni sampai terbawa-bawa kat opis pulak..isk..isk..isk..

Hari ni mood aku dah ok sket. Malam tadi pon aku tengok dia bukan main lena tido.. Penat agaknya.. Takpe laa asalkan ada kerja.. Aku nih bukanlah nak berkira sangat.. time aku ada duit aku tak kisah.. tapi yang jadi masalahnya sekarang ni poket pon dah kering.. Cukup-cukup jer sampai 25 ari bulan ni..

Ya Allah.. Berilah aku kekuatan mengharungi ujianmu..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ummi dan Abah..

Daisypath

Syahid Ilham

Lilypie Kids Birthday tickers

Syahmi Isyraf

div style="margin-auto;text-align:center">Daisypath Happy Birthday tickers

Syamil Irsyad

Lilypie Kids Birthday tickers